Welkom bij Meet je Stad

languages: ennl
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Doe mee!

Meet je Stad is een initiatief voor burgerwetenschap. Het proces van wetenschap vindt bij ons niet plaats aan een universiteit met gebouwen, professoren en een rat race om maar iets gepubliceerd te krijgen, maar gewoon met mensen zoals jij.

Iedereen die nieuwsgierig is en dingen wil uitzoeken vindt een mooie plek bij Meet je Stad. Dat kan van alles zijn: uitzoeken hoe een bepaalde sensor werkt, hoe je een grafiek maakt uit meetgegevens, wat de invloed is van klimaat op... noem het maar op.

Wil je een keer meedoen? Kijk dan in de agenda wat er in jouw stad te doen is.

Agenda

vrijdag 21 mei, 19:30 - Maandelijkse bijeenkomst van Meet je Stad

Iedere maand komen de deelnemers en geinteresseerden in Meet je Stad bij elkaar om ideeen, plannen, data, problemen en oplossingen uit te wisselen. We gebruiken daarvoor het open source conferentieprogramma Big Blue Button en je kunt meedoen via deze link: https://ting.planb.coop/b/tam-ixc-re3-ueb.

Deze keer onder andere een brainstorm over het nieuwste onderdeel van Meet je Stad, het meten aan groene daken. Ook zullen we het vast wel hebben over de nieuwe batch meetprintjes versie 2, die onderweg zijn naar de assembleur!

Wees welkom!

MeetjeStad in:

Amersfoort

mjs_amersfoort.png
Bekijk grote kaart

Bergen (N)

mjs_bergen.png
Bekijk grote kaart

Tilburg (NL)

mjs_tilburg.png
Bekijk grote kaart

Utrecht (NL)

mjs_utrecht.png
Bekijk grote kaart

Nieuws

Meten aan groene daken

Dit jaar start er een nieuw onderdeel van Meet je Stad, het meten aan groene daken. Samen met eigenaren van een groen dak willen we meten wat de effecten daarvan zijn. Koelt het echt? Neemt het veel water op? Draagt het bij aan de biodiversiteit? 
Iedereen met een groen dak of met het plan om een groen dak aan te leggen kan meedoen, maar natuurlijk kunnen mensen zonder groen dak meehelpen met het bedenken van een meetplan of de ontwikkeling van de meetopstelling.

Stuur even een email naar meedoen@meetjestad.net als je geinteresseerd bent, of kom op de 21e van de maand naar het maandelijkse overleg.
We plannen binnenkort een informatiebijeenkomst, als u zich aan heeft gemeld laten we u weten wanneer die plaatsvindt.

Experiment - Light sensor comparison at Geophysics Institute Bergen

In December 2019, an experiment was started to improve the light sensor measurements. In this experiment, a specially prepared station is mounted at the Geophysicis Institute of the University of Bergen, in the vicinity of a higher-quality calibrated sensor for comparison.

Read more >>

Vuurwerk en fijnstof

Dit jaar was het afsteken van vuurwerk verboden. Juist daarom wilden we een aantal meetstations online hebben in de oudejaarsnacht, om te zien of de luchtverontreiniging met fijnstof door vuurwerk ook echt minder was dan in andere jaren.

Nou dat was zo: terwijl in andere jaren de waardes van 3000 micrgram per m3 gemeten konden worden op veel meetpunten (van o.a. RIVM en andere onderzoekers, wij hadden toen nog geen meetstations die fijnstof konden meten), waren ze nu een stuk lager. Maar nog steeds waren het ongezonde waardes.

20210101 Amersfoort vuurwerk boven meetkastje 2013.JPG

Want als er vuurwerk afgestoken wordt vlakbij je meetkastje, dan is er nog steeds een hoop fijnstof in de lucht... De bovenstaande foto werd gemaakt terwijl er vuurwerk boven meetstation 2013 afgestoken werd... Daar werd op het hoogtepunt 3382 microgram/m3 gemeten. Terwijl 10 microgram per m3 als een nog net veilige waarde gezien wordt.

Kijk hieronder maar eens op de grafiek die Marjolein maakte van de data van die nacht en de uren eromheen:

20210101 vuurwerk grafiek.jpg

Let op: de waardes zijn die van onze meetstations met de nummers 2001 t/m 2021. Het gaat hier allemaal om de oudejaarsnacht van 2020-2021. Het is geen vergelijking met voorgaande jaren.

En hier een grafiek voor de eerste dagen van 2021, ook door Marjolein:

20210107.jpg

Al onze gegevens zijn publiekelijk beschikbaar. Als je de data wilt bekijken, dan kun je die vinden via: https://meetjestad.net/data/

En hieronder nog een interessant filmpje over fijnstof en gezondheid van de Universiteit van Nederland:

Kijk ze eens fijn stof meten!

201119 fijnstofmeters.jpg

De eerste serie hangt nu lekker te meten, gevoed door wat batterijen. Intussen wordt er hard ontwikkeld aan een zuiniger verbruik en aan voeding door middel van een zonnepaneel. Meer weten? Kom naar de maandelijkse MeetjeStad meetings, iedere maand op de 21e! Zie hierboven en in de agenda wanneer we weer een sessie hebben.
Inlichtingen: meedoen@meetjestad.net

MeetjeStad 3e in de Trouw duurzame 100!

Joepiedepoepie! Op 8 oktober werd bekend dat we op de 3e (ja, de 3e!) plek staan in de Duurzame Top 100 van Dagblad Trouw. Een enorm compliment voor alle deelnemers aan dit prachtige burgerwetenschapsproject.

ddz.png

Dus voor alle: bouwers, techneuten, ophangers, soldeerders, nieuwsbriefmakers, soepkokers en gezelligheidsaanwezigen: gefeliciteerd!

Lees meer bij Trouw

En mocht je het allemaal nog even willen bekijken: bekijk de opname van de livestream

Zelf hitte meten: artikel uit Stadswerk

Metingen door burgers verrijken inzichten in stedelijk hitte-eilandeffect

Lees meer >>

Eerste Meet je Stad bodemvocht prototypes geplaatst

Verslag van de plaatsing op 22 september, Paul Brouwer

Lees meer >>

Minifabriek

Interview met Stefan Lehner, juli 2020, Tammo ter Hark

Lees meer >>

Meet je Stad gaat nu ook bodemvocht meten

Amersfoort, maart 2020

Na temperatuur, luchtvochtigheid, lichtinval en fijnstof gaat Meet je Stad beginnen met het meten van bodemvocht. In tijden van droogte, afgewisseld met hevige regenval zien we dat de stadsnatuur te lijden heeft. Ook het rioolstelsel kan hierdoor worden overbelast. Door klimaatverandering kan het maar zo zijn dat deze wisselelde regenval blijvend is.

Lees meer >>

Meet je Stad de ruimte in

Amersfoort, 27 januari 2020

In het weekend van 24/26 januari is tijdens de Citizen Science conferentie Meetkoppel in de WAR een geslaagd experiment uitgevoerd: het opzetten van een communicatie tussen een meetstation van Meet je Stad en een LoRa satelliet van Lacuna Space.

Lees meer >>

Meet je Stad nummer 6 in de Duurzame 100!

Meet je Stad staat dit jaar in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Trouw brengt al jaren ieder jaar een lijst uit van de duurzaamste mensen of initiatieven. Dit jaar waren er meer dan 400 nominaties en is Meet je Stad op een indrukwekkende zesde plaats geeindigd.

Lees meer >>

Fijnstof meten?

Oktober 2019

Ja, het project hiervoor is in 2018 gestart.

Lees meer >>

Bergen in Noorwegen doet ook mee met het klimaatdeel!

Sinds 2018 zijn Diana, Harmen en Matthijs al diverse malen op bezoek geweest in Bergen, Noorwegen om daar een groep op te zetten die hetzelfde doel heeft als wij in Amersfoort: inzicht krijgen in weer en klimaat. Het resultaat is dat er ook nu in Bergen een aantal meetkastjes iedere 15 minuten de temperatuur en luchtvochtigheid meet en doorgeeft.

De mensen in Bergen, Noorwegen hebben een verbetering van de GPS sensor ontwikkeld, dat is met de bergen (met kleine letter "b") in Noorwegen nodig. Daarnaast testen ze ook een fijnstofsensor.